Toplumun mihenk taşı konumundaki esnaf ve sanatkarlarımız toplumu canlı tutan temel dinamiklerdendir. Ekonomik ve ticari faaliyetlerde birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun tesis edilmesi esasına dayanan ahîlik kültürü bugünün dünyasına karşı en fazla ihtiyaç duyduğumuz manevi kalkanlarımızdandır. Ülkemizi her alanda en ileri seviyeye çıkarma hedefimizde el ele verdiğimiz günümüz ahîleri olarak gördüğüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahîlik Haftası’nı en içten duygularla kutluyorum.
“Kardeşlik” anlamına gelen “ahî” sözcüğünü, isim olarak kabul eden bir anlayışın vizyonu da birlik ve beraberlik anlayışına dayanır. Yüzyıllar boyunca elden ele, gönülden gönüle taşınan bu anlayış en zor dönemlerde bile milletimizi ayakta tutan yapı taşımız olmuştur.
Ust, kalfa, çırak ilişkisi içinde yetişen liyakatin esas olduğu ahîlik teşkilatında ticarî kurallar kadar vefâ, doğruluk, emniyet, cömertlik, tevazu, affedici olma gibi ahlakî kaideler de önemli bir yere sahiptir. Şehrimizde kurulan Şehâbeddin Sühreverdî Zaviyesi de Selçuklular zamanından itibaren bölgede ahîlik teşkilatının şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Horasan erenlerinin ektiği fütüvvet düşüncesi Anadolu’da ahîlik şeklinde yeşermiş; “elini, belini, dilini korumak” şeklinde ortaya çıkan ahlak ilkesi hem sosyal hem ekonomik hem de siyasi anlamda yaşam tarzını oluşturmuştur. Erenler şehri Eskişehir’imizin tarihine de baktığımızda da nice ahîlerin alın teri ile yoğrulmuş olduğunu görüyoruz.
Ahîlik teşkilatı sadece meslekî bir kuruluş değil ilmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği bir yapıdır. Bu yapıda bireylerin meslekî anlamda başarı olmalarının yanında kendi değerleriyle bütünleşmiş, ahlaki güzelliklere de sahip olmaları esastır. Ahilik kültürü ve geleneği, İslam inancıyla, Türk örf ve âdetlerini kaynaştıran, dayanışmanın, millî birlik ve beraberliğin, ticaret ahlakının bir okulu gibidir. Bu yönüyle ahîliği gelecek nesillere aktarmamız kültür ve medeniyetimizin anlaşılması ve yaşatılması hususunda hayati öneme sahiptir.
“Kendini değil halkı düşünmek, halkın derdiyle dertlenmek, nefsi için istediğini fazlasıyla başkaları için de istemek, kusur ve ayıpları örtmek, eline geçen ile elinden çıkanı bir görmek, kimseye düşman olmamak, kimseden mürüvvet ve ihsan beklememek fakat herkese karşı mürüvvet ve ihsan sahibi olmak’’ fütüvvetin ve ahîliğin yazılı olmayan ama üzerinde gönül birliği yapılan tarifidir. Buna göre ahîliğin amacı toplumda güzel ahlakı esas alarak huzuru ve barışı inşa etmektir.
Türk sanat ve ticaret ahlakının oluşması ve yaygınlaşmasında önemli hizmetleri olan Ahîlik: 2053 ve 2071 hedeflerine istikrarlı adımlarla yürüyen milletimizin yolunu aydınlatan manevi bir fener gibidir.
35. Ahilik Haftası münasebetiyle Anadolu ahîliğinin kurucusu; “Elini, sofranı, kapını açık; gözünü, dilini, belini bağlı tut” diyen gönül adamı Ahi Evran-ı Veli başta olmak üzere bu toprakları karış karış imar ederek birlik ve beraberliğimizin mayası olan bütün ahîlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; bu kültürü günümüzde de yaşatan tüm esnaf ve sanakarlarımızın Ahîlik Haftası’nı en içten duygularla tebrik ediyor; kıymetli Eskişehirli hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum.
Bizi Takip Edin